Arne Runehagen utanför radiohuset. Foto: Petra Ekelöf/Sveriges Radio
Arne Runehagen utanför radiohuset. Foto: Petra Ekelöf/Sveriges Radio
Växjö

Smittskyddsläkaren stämmer in: "Vaccin håller bara ett år"

Arne Runehagen: "Vaccinet ger bara skydd ett år"
0:35 min

Enligt smittskyddsläkare Arne Runehagen är det upp till var och en att bestämma om man vill vaccinera sig eller inte mot influensan. Men det finns en viss skillnad om man som ung och frisk väljer att ta sprutan eller inte.

Om du är ung och frisk – strunta i ditt företags erbjudande om gratis vaccinering mot influensa. Det menar läkaren Sture Andersson på Växjö kommun. 

Smittskydsläkaren Arne Runehagen stämmer in i Sture Anderssons ord. Han menar rentav att det kan vara bra att få influensan när man är ung. 

– Om man får influensa på riktigt så har man skydd mot den stammen i hela livet, medan vaccinet bara ger skydd i ett år. Så det finns en viss finess i att ha sjukdomen en gång så att man bygger upp en immunitet när man själv blir skröplig och gammal, säger Arne Runehagen.

– Är man ung och frisk kan det vara jobbigt när man får ligga i sängen några dagar. Men den här kampanjen om att vaccinera sig är riktad mot äldre och övrigt sjuka som har svårt att klara komplikationerna av influensa. I den gruppen av människor har vi en klar överdödlighet, säger Arne Runehagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".