Malin Alkestrand med en bok i handen
Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio.
Växjö

Forskarens förslag: Använd Harry Potter i undervisningen

Forskaren: "Finns så många som älskar de här böckerna"
1:59 min

Forskaren Malin Alkestrand vill att man använder böckerna om Harry Potter i skolundervisningen. Hon tycker man kan använda böckerna för att lära eleverna om bland annat demokrati och värdegrund.

Malin Alkestrand undervisar i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö där hon bland annat håller i en kurs om Harry Potter.

I höstas lade hon fram avhandlingen: "Magiska möjligheter: Harry Potter, Artemis Fowl och Cirkeln i skolans värdegrundsarbete".

Kort sagt, hon tror att böckerna om trollkarlen Harry Potter – och andra fantasyböcker också för den delen – hade kunnat göra mycket nytta i dagens skola. 

– Det finns så många som älskar de här böckerna. Så det är ju smart att kombinera det intresset med arbetet kring värdegrund när man pratar om bland annat demokrati och mänskliga rättigheter. Min tanke är då att man ska sätta Harrys agerande i böckerna i relation med vår värld, säger Malin Alkestrand.

Kan du ge något exempel på hur lärare kan använda sig av fantasyböcker i sin undervisning?

– En fråga som återkommer mycket i läroplanen är möten mellan olika kulturer. Det finns många exempel när karaktärer från fantasyböcker kommer i kontakt med andra världar, säger Malin Alkestrand. 

I sin avhandling skriver hon om fantasykaraktären Artemis Fowl. Hon menar att ett av Artemis möten handlar om att möta folk från andra kulturer – eller världar i det här fallet. 

– Han möter älvor från Älvornas Land och de har inte träffat människor på 10 000 år. De lär känna varandra och Artemis han utvecklas från att vara ganska arrogant och otrevlig till att bli mycket mer sympatisk. Efter mötet förstår han att man måste ta hand om varandra och se saker ur andra människors perspektiv för att bli en god människa, säger Malin Alkestrand.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".