Hillary Clinton och Donald Trump
Foto: Julio Cortez/AP.
Kronoberg

Exportföretagen i länet oroade inför presidentvalet i USA

Nationalekonomen: "Trump är oförutsägbar..."
0:50 min

Flera företag som P4 Kronoberg har pratat med upplever att man är oroade inför presidentvalet i USA. Med en ny president vid rodret kan det nämligen bli svårare att arbeta med USA.

Både Clinton och Trump vill backa ur handelsavtalet TPP, men Trumps handelspolitik är betydligt mer extrem, konstaterar Nordea i en artikel av Dagens Industri.

– Det är därför ingen vild gissning att med Trump vid rodret så går världen in i en längre period med ökad osäkerhet och minskad handel. Det är olycksbådande, också för svensk export, säger Nordea till Dagens Industri.

I länet är många företagare som arbetar med export oroliga. Lars Behrenz, nationalekonom vid Linnéuniversitetet, menar att oron är välgrundad.

Lars Behrenz om Trump:

– Donald Trump är överhuvudtaget oförutsägbar. Han säger en sak ena dagen och en annan sak nästa dag. Då är företagarna kanske lite rädda över att få en sådan president och rädda över vad som kommer att hända med USA då.

– Så det är en total osäkerhet över hela framtiden. Skulle Trump vinna så kommer det dröja rätt så länge innan marknaden lugnar sig, säger Lars Behrenz. 

Lars Behrenz om Clinton:

– När det gäller Hillary Clinton så tror jag företagarna är oroliga över en del av hennes förslag. Hon har ju kämpat mot en rätt radikal kandidat i Bernie Sanders tidigare och har efter det tagit en del av hans förslag. Förslag som höjda skatter och hårdare regleringar för finanssektorn.

– Så då är företagen kanske lite oroliga för att få höjda skatter eller tuffare regleringar, menar Lars Behrenz. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".