Kommunhuset i Älmhult. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Älmhult

Fel i budgeten- åtta miljoner kronor saknas på socialen i Älmhult

Ingemar Almqvist, kommunalråd: Nån form av kreativ bokföring, tydligen sen 2010.
0:48 min

Socialförvaltningen i Älmhult har upptäckt att intäkterna och kostnaderna inom hemtjänsten inte budgeterats korrekt på flera år.
Upptäckten innebär att socialnämnden i Älmhult nu plötsligt ligger åtta miljoner kronor back inför år 2017.

– Min bedömning är att vi inte klarar detta utan att avveckla eller lägga ner verksamhet, säger Lars Ingvert (S), socialnämndens ordförande i Älmhults kommun.

Socialnämnden i Älmhult har precis gått igenom ett tufft besparingspaket på 25 miljoner kronor. I internbudgeten för år 2017 har det nu visat sig att det saknas ytterligare åtta miljoner kronor, på grund av ett bokföringsfel som kan ha pågått så långt tillbaka som år 2010. 

– Om jag ska vara ärlig är det för mig obegripligt hur det här kunnat gå igenom bokslut, revisioner, och granskningar under kanske sex, sju åtta år. Men nu har vi hittat felet och måste ta ansvar för att rätta det, säger Lars Ingvert (S).

Socialnämnden begär nu mer pengar hos kommunstyrelsen.

– Vi har begärt en diskussion så vi hittar lösningar. Antingen att vi får mer medel, eller att vi lägger en budget i underskott, säger Lars Ingvert (S).

Och kommunalrådet i Älmhult, Ingemar Almqvist, är bekymrad över situationen

– Nån borde känt till detta. Vi måste ta reda på vad som hänt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".