Mats Gillmor på Folkets bio i Växjö
Mats Gillmor på Folkets bio i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Kvinnor i fokus på den arabiska filmfestivalen

Mats Gillmor: Vi hoppas att de som vill se annat än mainstream ska hitta hit
1:24 min

På söndagen startade den arabiska filmfestivalen på Palladium i Växjö. Under tre dagar visas filmer från olika delar av arabvärlden och det är kvinnorna som är i fokus.

Det är Malmö Arab Film Festival som arrangerar den arabiska filmfestivalen i Växjö, och det görs i samarbete med bland andra Folkets bio i Växjö. Mats Gillmor är en av de ansvariga på Folkets bio:

–  Vi kommer visa spelfilmer och dokumentärer från Yemen, Egypten och Jordanien bland annat, och eftersom temat på festivalen handlar om kvinnliga filmskapare och hur man som kvinna lever i arabvärlden så utgår dokumentärerna från det, säger Mats Gillmor.

Har du själv någon favorit bland de här filmerna?

– Jag tycker mycket om en film som vi kommer köra som skolfilm och som heter Idol. Den handlar om arabvärldens Idol.

Vi hoppas att de som är nyfikna på att titta ut i världen och vill se annat än mainstream ska hitta hit

Det är andra gången som den arabiska filmfestivalen hålls i Växjö, senast var 2014. Och även den här gången blir det både spelfilm, dokumentärer, skolfilm och seminarier.

Men hur lätt är det för oss att ta till oss de här arabiska filmerna?

– Jag tror att arabisk film är lika tillgänglig som någon annan film, säger Mats Gillmor. Och han hoppas på många besökare på festivalen:

– Fulla salonger så klart. Men också att de som är nyfikna på att titta ut i världen och vill se andra filmer än mainstream ska hitta hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".