Polis vid en dator.
38 id-kapningar har polisanmälts i länet sedan dessa blev olagliga vid halvårsskiftet i år. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronoberg

Allt vanligare med kapning av identitet på nätet

Robert Loeffel, polisen: Det är obehagligt, många känner sig kränkta.
1:20 min

Sedan första juli i år är det ett brott att utge sig för att vara någon annan på nätet. Hittills i år har 38 anmälningar gjorts i Kronobergs län.

– Det förekommer framförallt i samband med olika bedrägerier att man utnyttjar någon annans namn eller identitet. Det kan vara vid falska Blocketannonser eller kreditkortsköp, säger Robert Loeffel, polisens presschef i Region syd.

I Kronoberg har det hittills kommit in 38 anmälningar om sådan här brott. I hela landet rör det som om drygt 6 000 anmälningar. Men hittills har endast en person blivit åtalad och dömd.

– Det här är ju en ny lag och flera av de här ärendena ligger fortfarande och väntar på att utredas, säger Robert Loeffel.

Hur svårt är det att få fast de skyldiga?

– Det finns alla möjligheter om personen finns i Sverige och lämnar digitala spår efter sig. Finns spåren utomlands då är det väldigt svårt att utreda dem, säger Robert Loeffel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".