Person framför datorskärm med en facebooksida.
Foto: Maja Suslin/TT
Forskning

Många vänförfrågningar på Facebook förlänger livet?

Sandra Axelsson: "Jag tror att sociala medier bidrar till stress"
0:51 min

Får du många vänförfrågningar på Facebook? Då kan du se det som en form av livförsäkring, enligt en studie från University of California i San Diego, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Science.

Forskarna jämförde 12 miljoner Facebook-användare i Kalifornien, födda mellan 1945 och 1989, med delstatens befolkningsstatistik. De upptäckte att människor som fick, och accepterade, många vänförfrågningar på Facebook löpte 34 procent mindre risk att dö under de kommande två åren, jämfört med de personer som fick minst antal vänförfrågningar. 

– I decennier har vi vetat att sociala nätverk har en koppling till ökad livslängd. Men vi visste inte att det också sträckte sig till relationer på nätet, säger William Hobbs, en av författarna till studien, till Washington Post. 

Däremot fanns det inget samband när det gällde användare som skickade många vänförfrågningar. 

Men Sandra Axelsson som bor utanför Växjö är skeptisk till de nya rönen. 

– Jag tror att sociala medier bidrar mycket till stress, så jag vet inte om jag håller med, säger hon. 

Tror du att vänförfrågningar på Facebook kan påverka livslängden? Dela med dig av dina tankar på vår facebooksida P4 Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".