Joakim Pohlman (S) Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Joakim Pohlman (S), kommunalråd i Markaryd.
Markaryd

Kommunalråd anses vara problem för arbetsmiljön

Joakim Pohlman (S): Anmälan kommer inte som en överraskning.
7:38 min

Kommunalrådet i Markaryd, socialdemokraten Joakim Pohlman, är ett arbetsmiljöproblem. Det anser de högsta cheferna på kommunen med kommunchefen Svante Melander i spetsen som nu gjort en anmälan.

Enligt anmälan upplever åtta av kommunens toppchefer att Pohlman betett sig kränkande, ifrågasättande och mycket aggressivt. Detta har lett till, menar de åtta cheferna, att arbetsmiljön avsevärt försämrats.

Kommunalrådet Joakim Pohlman menar att han bara gör sitt jobb och har till uppgift som politiker och kommunalråd att se till så att tjänstemännen genomför de politiska beslut som fattats.

– Jag är inte förvånad att kommunchefen Svante Melander gör den här anmälan. Vi har haft en dispyt där jag menar att han är osynlig och inte gör sitt jobb. Det är min uppgift som kommunalråd att se till kommuninnevånarnas bästa. Det handlar om skattepengar, säger Joakim Pohlman. 

Enligt anmälan har Pohlmans beteende skapat dålig arbetsmiljö, dålig vi-känsla och brist på tillit, vilket riskerar leda till försämrad produktion inom kommunen samt att förtroendet mellan chefer och politiker skadas. Detta, skriver de åtta toppcheferna, riskerar i förlängningen att påverka hela den kommunala verksamheten.

– Pohlman har ifrågasatt hur vi jobbar och menar att vi inte sköter våra jobb. Det är grova anklagelser. Och han har dessutom framfört det på ett kränkade vis, säger Göran Elgmark, personalchef, Markaryds kommun.

De åtta kommunala cheferna som skrivit på anmälan om att kommunalrådet Joakim Pohlman är ett arbetsmiljöproblem är ekonomichefen Annika Borling, personalchefen Göran Elgmark, tekniske chefen Lennart Hägelmark, kanslichefen Margareta Larsson, utbildningschefen Lars-Ola Olsson, socialchefen Johan Rutgersmark, näringslivschefen Bengt-Göran Söderlind samt kommunchefen Svante Melander. 

Vi har sökt kommunchefen Svante Melander men har inte fått prata med honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".