Maskin i skogen.
Foto: Pressbild från Rottne Industri AB.
Kronoberg

Trumpseger oroar länets företagare

Rolf Andersson, VD: Nu är man inte så optimistisk längre.
1:07 min

Med Donald Trump som president finns det risk att tullreglerna ytterligare stramas åt. Något som kan slå hårt mot företagen i länet.

– Vi hade ju gärna sett ett frihandelsavtal med USA men nu är man ju inte så optimistisk längre, säger Rolf Andersson, VD på Rottne Industri AB.

För flera företag i Kronoberg är exporten till USA en viktig del av handeln. Rottne Industri AB tillverkar skogsmaskiner och drygt 10 procent av exporten går just till USA. Men tullavgiften är ett hinder för företaget.

– Vissa maskiner måste vi dela på och skicka separat eftersom tullavgiften blir alldeles för hög när maskinen är komplett. 

Med Trump som president finns det risk för att tullreglerna ytterligare kommer att stramas åt eftersom han vill skydda den inhemska industrin.

– Det är för tidigt att säga vad det här kommer leda till men visst finns det en oro. Blir tullavgiften högre så kan vår export till USA minska, det är självklart inte bra för vår produktion och ekonomi, säger Rolf Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".