Peter Möllerberg, inspektör på trafikgruppen kollar däck på Sveriges Radios buss.
Peter Möllerberg, inspektör på trafikgruppen med Sveriges Radios buss som naturligtvis har korrekta däck. Foto: Susanna Németh/Sveriges Radio
Kronoberg

Inte olagligt att köra med sommardäck

Peter Möllerberg, trafikinspektör: Det är dumdristigt att vänta med vinterdäck.
3:12 min

Snökaoset har inte riktigt nått länet ännu och kravet på att byta till vinterdäck är inte förrän 1 december. Men Peter Möllerberg, inspektör på trafikgruppen, tycker att det är vårdslöst att fortfarande åka på sommardäck.

 – Sommardäcken förlorar sitt grepp vid kyla och snö, säger Peter Möllerberg, som är inspektör på trafikgruppen i polisområde Växjö.

Den 1 december ska vinterdäcken på, med eller utan dubbar. Peter Möllerberg tycker att det är tryggare och ger bättre grepp med dubbar vid isigt väglag. För snö funkar båda lika bra.

Om jag kör med sommardäck trots att det är vinterväglag, bryter jag mot lagen då?

– Nej, det gör du faktiskt inte. Lagen gäller ju från 1 december, men däremot är det ju olämpligt, säger Peter Möllerberg.

Man får inte lov att blanda dubbade och dubbfria däck, alla måste vara lika. Men de däck som är minst slitna och har bäst mönsterdjup ska vara längst bak på bilen för att få så bra grepp som möjligt. Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter på personbilar.  

– Folk sköter sig förhållandevis bra när det gäller mönstret, säger Peter Möllerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".