Människa duschar.
Många högstadieelever skippar duschen efter gympan. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
P4 Kronoberg granskar:

Vanligt att högstadieelever skippar duschen

Elev: Det känns obehagligt.
1:25 min

Att inte alltid duscha efter skolidrotten är ett vanligt fenomen på högstadieskolor i Kronoberg, det visar en undersökning som P4 Kronoberg gjort bland högstadieelever i länet.

– Så fort man hoppar från sexan till sjuan så hamnar man med okända människor och då känner man inte samma trygghet, säger Agnes som går i nian på Hagaskolan i Alvesta.

P4 Kronoberg har i samarbete med övriga lokala stationer runt om i länet tittat på hur vanligt det är att högstadieelever duschar efter skolidrotten. Totalt har 3200 elever deltagit, där många av dem uppgett att de inte alltid duschar i skolan efter gympan.

I Kronoberg har 214 elever deltagit och även här är det många som uppger att de inte alltid duschar. Orsakerna är bland annat att eleverna inte känner sig svettiga, tidsbrist, eller obehag inför att visa sig nakna inför andra.

En del högstadieskolor i länet har satt upp duschbås eller draperier för att värna om elevernas integritet. Ett exempel är Bergundaskolan i Växjö, men det innebär inte per automatik att alla elever alltid duschar.

– Nej, jag duschar inte alltid. Det är ganska bråttom efter lektionerna, ibland har man bara 10-15 minuter på sig att duscha

– Jag tycker det är väldigt äckligt i duscharna. Det kan ligga skräp därinne och luktar äckligt, säger klasskamraten Julia.

Men på Hagaskolan i Alvesta, så tror ändå de elever vi träffat, att duschdraperier vore ett steg i rätt riktning.

– Då skulle jag också duscha. Det är inte särskilt fräscht att stå naken inför alla andra, säger Mansor i nian.

Relaterat

Mer om #Skoldusch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".