Robotgräsklippare
Foto: Johan Nilsson/TT
Kronoberg

Robotgräsklippare kan orsaka problem för hörselskadade

Elsäkerhetsverket: "Vissa tillverkare kanske har genat i svängarna"
1:55 min

Vissa robotgräsklippare slår ut hörselapparater och hörslingor via elektromagnetiska störningar. Det menar Elsäkerhetsverket som fått in flera anmälningar om detta.

Den elektriska tråd som markerar gräsklipparens arbetsområde sänder ut en signal. Är tråden lång kan den fungera som en antenn och bli en effektiv störsändare.

Henrik Olsson arbetar på Elsäkerhetsverket. Han menar att normalt sett så måste robotgräsklippare uppfylla vissa kriterier. 

– Ja, normalt sett så ska robotgräsklipparna vara C-märkta. Och i C-märkningen ingår, förutom elsäkerhet och maskinsäkerhet, också vissa krav mot störningar. Men vissa tillverkare kanske har genat i svängarna. Det är nog det som har hänt i de fall där vi fått in anmälningar, säger Henrik Olsson. 

Men in princip är det omöjligt för mig att veta om min robotgräsklippare slår ut min grannes hörapparat? 

– Ja... En normal människa har kanske inte det tekniska kunnandet. Och det ska man inte behöva ha heller. Den här C-märkningen ska ju se till att det ska fungera. Men det finns tyvärr ingen absolut garanti, så det kan bli problem i vissa fall, säger Henrik Olsson.

Även radioapparater, ADSL-internet och telefonledningar kan påverkas av robotgräsklippare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".