Duschrum på Wämöskolan i Karlskrona.
Både elever och rektorn på Hagaskolan tror att duschdraperier kan få fler att duscha. Bilden är från en skola i Karlskrona. Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Alvesta

Rektorns lösning: Duschbås med draperier

Magnus Frisk, rektor Hagaskolan: Det är en fråga som vi jobbar med hela tiden.
0:41 min

Det är vanligt att högstadieelever hoppar över att duscha efter idrotten. På Hagaskolan i Alvesta är man medveten om problemet och tror att duschbås med draperier ska få fler att duscha.

– Jag tror att det vore ett steg i rätt riktning. Sedan måste vi jobba med hygien och hälsobiten också. Man måste kunna ta hand om sig efter ett idrottspass också, säger Magnus Frisk, rektor på Hagaskolan i Alvesta.

P4 Kronoberg har i samarbete med övriga lokala stationer runt om i länet tittat på hur vanligt det är att högstadieelever duschar efter skolidrotten. I länet har 214 elever deltagit och nästan hälften av dem har uppgett att de inte alltid duschar.

En del högstadieskolor i länet har satt upp duschbås eller draperier för att värna om elevernas integritet men det finns inte på Hagaskolan i Alvesta. Där tror flera elever att duschdraperier vore en bit av lösningen.

– Då skulle jag också duscha. Det är inte särskilt fräscht att stå naken inför alla andra, säger Mansor som går i årskurs nio.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".