Person drar i säkerhetsbälte i bil.
Många fortsätter att strunta i att ta på sig säkerhetsbältet, trots fler bilar med bältespåminnare. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sverige

Många skippar fortfarande bilbältet

Det blir allt vanligare med plingande bältespåminnare i våra bilar. Ändå ökar inte bältesanvändningen. Kronobergarna lever bland andra inte upp till målet.

I Kronoberg använder 92 procent av länsborna bilbältet enligt NTF:s årliga undersökning. Men det är ändå under rikssnittet och lever inte upp till det mål som satts till mellan 97-98 procent. Det för att bältesanvändningen ska kunna anses ligga i linje med den utveckling som krävs för att nå målet med högst 220 dödade i trafiken 2020.

Sämst på att använda bilbältet är de som bor i Kalmar på 85 procent. Allra bäst är Hallands län på 99 procent.

NTF:s checklista för god bältesanvändning

* Använd bältet. Även vid korta resor. De allra flesta olyckor sker i låg fart nära hemmet.

* Axelbandet över bröstet. Det diagonala bandet ska sitta över bröstet, så nära halsen som möjligt. Detta säkrar rätt vinkel på bältet så att det sitter mot de skelettdelar som bäst kan klara den kraft som uppstår vid en kollision, det vill säga axel och bröstben. Om du har det över eller under axeln kan det knäcka revbenen som i sin tur skadar hjärta och lungor. Bältesjusteraren, som många bilar är utrustade med, hjälper till att höja och sänka bältet så det hamnar rätt i förhållande till din längd.

* Höftbandet mot låren. Det nedre bandet ska sitta under höftkammarna ner mot låren, inte över magen. Om bältet sitter över magen kan det tränga in i buken och orsakar inre blödningar.

* Sträck bältet en extra gång. Bältet ska dras åt när du har satt det på dig. Ju närmare kroppen, desto bättre skydd ger bältet. Om bältet inte är sträckt slår du i ratten innan det gör någon nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".