Steve Carlsson visar oktober månads avfall som kommer från växjös hushåll
Steve Carlsson visar oktober månads processade avfall som kommer från växjös hushåll Foto: Tomas Lindberg
Växjö

Människobajs mindre värt än kogödsel

Steve Carlsson, va-chef: Det är synd eftersom avloppsslammet är värdefullt.
1:26 min

Gödsel som har ett stort värde för jordbruket är en dyr historia för Växjö kommun. Årligen tvingas kommunen betala flera miljoner för att bli av med reningsverkets slamgödsel.

– Jordbrukarna får slamgödslet i stort sett gratis idag. Trots att näringsinnehållet är högt och efterfrågan är stor, kan vi inte ta betalt för det utan får istället betala, säger Steve Carlsson är Va-chef i Växjö.

Anledningen till att vi inte kan ta betalt för det är att jordbrukarna länge har fått det gratis.

De senaste åren har Växjö kommun fått kontroll över olika giftiga ämnen som tungmetallen kadmium. Nu har man lyckats sänka nivåerna och slamgödsel, som kommer från hushållens avlopp, är idag likvärdigt med stallgödsel.

– Anledningen till att vi inte kan ta betalt för det är att jordbrukarna länge har fått det gratis. Och det som kommer från ett avloppsverk och folk anses vara sämre än djurgödsel, säger Steve Carlsson.

Det största delen av slamgödslet köps upp av entreprenörer och det mesta sprids på spannmålsåkrar i norra Skåne. Mjölkbönder i Kronoberg vill inte ha det på sina gräsvallar.

– Även mejeriföretaget Arla har varit restriktiva till att ta emot slam, säger Steve Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".