Björn Erik och Julia sitter i matsalen på Uppvidinge Gymnasieskola.
Björn Erik Martinsson och Julia Sobczynska är missnöjda med svenskundervisningen. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio.
Uppvidinge

Elever i Åseda: "Kaos på lektionerna och vi lär oss inte svenska"

Björn Erik: Vi kommer inte vidare, vi står bara still
1:08 min

På Uppvidinge Gymnasieskola är eleverna på introduktionsprogrammet kritiska till svenskundervisningen. Flera som vi pratat med ifrågasätter införandet av Ung Företagsamhet som ett nytt sätt att lära sig språket.

– Vi har bara UF företag hela tiden och då lär vi oss inte grammatik eller någonting, säger eleven Björn Erik Martinsson.

Det här läsåret införde skolan Ung Företagsamhet, UF, som ett nytt sätt att lära sig svenska på. Enligt rektorn ska det leda till att de skapar nätverk och kommer ut i samhället. Men flera elever som vi träffar på skolan är besvikna och frustrerade. Lektionerna är stökiga och många upplever det inte som ett bra sätt att lära sig alls.

– Det finns inte många lärare och det är stort kaos i klassen, säger Julia Sobczynska.

Rektorn Magnus Andersson säger att han tar till sig kritiken från eleverna, men att de tror på idén om Ung Företagsamhet och att de kommer fortsätta testa det ett tag till framöver.

– Vi ser UF som ett väldigt bra verktyg till att komma ut i samhället och prata med andra människor som de normalt inte pratar med, säger han.

Han säger också att de är tillräckligt många lärare, men att sjukskrivningar den senaste tiden kan ha ställt till det, men att de har kallat in extra personal vid de tillfällena.

Eleverna har vänt sig med sina klagomål till Barn- och utbildningsförvaltningen som kommer ha ett möte med eleverna nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".