Allergikonsulenten Birgitta Lagerkrants och dietisten Elin Magnusson.
Allergikonsulenten Birgitta Lagerkrants och dietisten Elin Magnusson. Foto: Sam Edward/Sveriges Radio
Kronoberg

Tre av fyra matallergiska barn är inte överkänsliga

Birgitta Lagerkrants, allergikonsulent: Det är lätt att man tar bort något i kosten.
1:17 min

Tre av fyra barn som tror sig vara matallergiska är i själva verket inte överkänsliga, enligt barnallergistudien Bamses undersökning. Däremot kan andra överkänsliga barn drabbas om man inte tar hänsyn till deras behov.

 – Själva symptomen kan inte bekräfta matallergin, utan den ska alltid utredas med provtagning som måste kopplas till barnets sjukdomshistoria. Det krävs dessutom kompetens att tolka provresultatet, menar allergikonsulenten Birgitta Lagerkrants.

– Det är många som har specialkost i skolan som egentligen inte ska ha det.

Att allt fler barn tror sig vara matallergiska kan vara en bra affär för livsmedelsindustrin eftersom allergiprodukter är ganska dyra.

– Växande barn behöver en varierad och näringsriktig kost för att växa och må bra. Detta tillgodoses om Livsmedelsverkets rekommendationer följs. Från barn- och ungdomsklinikens sida vill vi trycka på vikten av att de barn/ungdomar som verkligen behöver specialkost i förskola/skola får det utifrån allergi eller annan överkänslighet, säger Elin Magnusson, dietist vid barnkliniken i Växjö och Ljungby.

Barnallergistudien Bamses undersökning genomförs vid Karolinska institutet (KI) i Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".