I bild Thomas Stjerfeldt
Tomas Stjernfeldt, vice ordf Polisförbundet region Syd Foto: Lars-Peter Hielle/P4 Kronoberg
Kronoberg

Kräver att polischefen i sydsverige avgår

Tomas Stjernfeldt, Polisfacket: Hon toppstyr all verksamhet
0:58 min

Bara i år har 154 poliser slutat i region Syd och nu kräver facket att regionpolischefen Annika Stenberg avgår.

– Vi anser det lämpligt att hon avgår nu. Drar man en parallell till idrotten så har hon inte omklädningsrummet med sig längre, säger Tomas Stjernfeldt, vice ordförande för Polisförbundet region Syd.

Enligt facket är de anställda frustrerade över att de inte längre kan lösa sitt grunduppdrag, att utreda brott och upprätthålla ordning.

Hon toppstyr och detaljstyr all verksamhet

– Vi har under lång tid försökt att få ordning på det här ledarskapet och förklara vad vi tycker inte fungerar, men det har inte gått fram. Hon toppstyr och detaljstyr all verksamhet och nu är det dags för henne att ta ansvar för den makt hon roffat åt sig, säger Tomas Stjernfeldt.

Är det för sent för henne att få med sig omklädningsrummet?

– Ja det är vår bedömning.

Enligt Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet region Syd är situationen pressad i hela landet, men hon menar att region Syd sticker ut.

– Det finns ingen återvändo. Vi måste få en regionchef som förstår polisjobbet, säger Sophia Willander.

Annika Stenberg vill inte diskutera Polisförbundets utspel offentligt men kommenterar händelsen i ett mejl till Sydsvenskan:

"Det är jättetråkig läsning, och det gör mig självfallet bekymrad. Jag är mån om att ha en god relation med arbetstagarorganisationerna och våra medarbetare, och det är viktigt för mig att vi arbetar tillsammans med att genomföra den reform som riksdagen beslutat om".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".