Ett snabbtåg från SJ blev stående på den ännu inte öppnande stationen i Diö.
Ett snabbtåg från SJ blev stående på den ännu inte öppnande stationen i Diö. Foto: Kim Ohlsson/Sveriges Radio Foto: Kim Ohlsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Ökat antal resenärer på nya tågstopp

"Moheda och Diö har inte nått upp till de nivåer de borde"
1:26 min

Tågresenärerna på länets nya tågstationer har ökat sedan år 2014, det visar ny statistik från Länstrafiken Kronoberg.

 – Det har utvecklats väl, men Moheda och Diö har inte riktigt nått upp till de nivåer de borde kunna göra med tanke på sitt befolkningstal, säger Clas Carlsson, trafikupphandlingschef Länstrafiken Kronoberg.

Men totalt sett så har ändå antalet tågresenärer från de nya tågstoppen i Lammhult, Moheda, Diö, Vislanda och Gemla ökat sedan år 2014. Enligt siffror från Länstrafiken Kronoberg har stationerna nu cirka 2200 resenärer per vecka, jämfört med cirka 1500 resenärer för två år sedan.

Även om den summan är en liten del av det totala antalet tågresenärer i länet, så anser Clas Carlsson att de mindre stationerna fyller en viktig funktion.

– Ja absolut, det här ju en chans för länet att driva tillväxten. Orterna får ju tillgång till ett större utbud av både arbetsmarknad och studier. 

Antal tågresenärer per vecka

År 2014

Lammhult: 477

Moheda: 80

Gemla: 230

Vislanda: 473

Diö: 222

 

År 2016

Lammhult: 624

Moheda: 137

Gemla: 525

Vislanda: 645

Diö: 292

 

Källa: Länstrafiken Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".