Äldre som diskar.
Arkivbild. Kvinnan har ingenting med artikeln att göra. Foto: Bertil Ericson/TT
Uppvidinge

Inga fixartjänster för äldre i Uppvidinge

Sigrid Johansson, SPF: Det finns risk att man ramlar och gör illa sig.
1:23 min

För många äldre kan det behövas en hjälpande hand när gardinerna ska upp eller glödlampan ska bytas. Uppvidinge är den enda kommunen i länet som inte erbjuder så kallade fixartjänster, något som får pensionärsföreningen att reagera.

– Många äldre skulle behöva just den hjälpen. Antingen så låter man bli eller så försöker man själv och riskerar att ramla när man ska klättra upp på en stege, säger Sigrid Johansson, ordförande SPF seniorerna i Uppvidinge.

Fixartjänster innebär hjälp med enklare sysslor i hemmet. Men hjälpen ser olika ut beroende på var man bor i länet. Det visar en kartläggning som nyhetsbyrån Siren har gjort.

Vissa kommuner erbjuder hjälp med flera sysslor, andra med några enstaka. Uppvidinge är den enda kommunen som inte erbjuder några fixartjänster överhuvudtaget.

– Vi ser just nu över detta och hoppas införa den här tjänsten under 2017. Det är ju inget som vi enligt lag måste ha men det är klart att det är en jättebra service och kan minska fallskadorna, säger Yvonne Hellsten, vård- och omsorgschef i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".