Jaktvårdskonsulenten Elias Turesson.
Elias Turesson är jaktvårdskonsulenten på Svenska Jägareförbundet. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Kronoberg

Folkilsken älg sköts nära bostadskvarter

Elias Turesson, jaktvårdskonsulent: Djuren börjar tycka att det är okej att bo i urbana miljöer.
2:00 min

I helgen sköts älgkon och kalven, som härjat i Älmhults tätort, av kommunens skyddsjägare. Elias Turesson är jaktvårdskonsulent och berättar att det blir allt vanligare att djur känner sig bekväma i tätbebyggda områden.

 – Vi flyttar våra bostadsområden längre och längre ut. Vi börjar se i en del städer och samhällen att djuren börjar tycka att det är okej att bo i de urbana miljöerna, säger han.

Djuren kan till exempel lockas av mat i komposter eller frukt i trädgårdar.

– Ser man att älgen lägger öronen bakåt, går mot en och slår oroligt med framklövarna i marken har man kommit för nära. Då ska man prata lugnt och stilla, gå därifrån och låta den vara i fred, säger Elias Turesson.

Efter att kommunens skyddsjägare misslyckats med att skrämma älgarna ut ur samhället fick de i stället skjuta dem på plats i närheten av bostadskvarteret.

– Det är inte speciellt vanligt men sker lite då och då. Det måste självfallet ske med en stor säkerhet, säger Elias Turesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".