Värendsvallen
Värendsvallen Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
Växjö

Tjänstemän överkörda – skötseln på Arenastaden lär upphandlas

Kultur- och fritidsnämnden: "Ska bli rätt den här gången"
1:07 min

Turerna kring skötselavtalet mellan Östers IF och Växjö kommun fortsätter. Istället för att kommunen själva tar över skötseln vill nu politikerna att avtalet ska upphandlas.

Fotbollsklubben Östers IF har tidigare fått kritik från kommunen för hur man har skött om kommunens idrottsytor på Arenastaden.

Detta efter P4 Kronobergs granskning tidigare i år. Snart förlorar Östers IF skötselavtalet – och då ska ett nytt avtal läggas ut för upphandling. 

– Den här gången ska vi göra rätt. Och det beror på hur vi skriver avtalet. Vilka kriterier det är och hur det ska göras. Och sedan får vi följa upp det här, på ett kanske lite bättre sätt än vad vi gjort tidigare, säger Eva Johansson (C) som är ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Växjö Kommun.

Men det var inte ett givet val att lägga ut skötseln på upphandling. Tjänstemännen på Kultur- och fritidsnämnden föreslog att man borde ta tillbaka skötseln av kommunens idrottsytor på Arenastaden i egen regi, alltså att kommunen skulle stå för skötseln.

Men det tyckte inte politikerna, som struntade i tjänstemännens råd, och valde upphandling istället. 

– Vi läste vad tjänstemännen tyckte, men vi gjorde ändå bedömningen att vi ska lägga ut skötseln på entreprenad. 

Men då struntade ni ändå i tjänstemännens åsikt här?

– Vi ska få fakta från förvaltningen och de har redogjort vad de tycker och sedan är det vi politiker som bestämmer, säger Eva Johansson. 

Men Rose-Marie Holmqvist, socialdemokratisk vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden håller inte med Eva Johansson. Hon tycker istället att man inte ska upphandla skötselavtalet utan att kommunen borde ta över skötseln. 

– Vi får en helhetsbild på samtliga våra idrottsplatser som vi sköter och kan då planera allteftersom behoven finns, säger Rose-Marie Holmqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".