Erik Sääf och Börje Lennartsson i Drev Hornaryds sockenråd sitter i en soffa.
Erik Sääf och Börje Lennartsson i Drev Hornaryds sockenråd. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/Sveriges Radio
Växjö

Böksholmsbor vill slå hål på fördomar om islam

2:20 min

För ett år sedan nästan fördubblades antalet invånare i Böksholm när det på tre dagar kom 75 flyktingar. Nu ska Drev Hornaryds sockenråd på föreläsning om islam på Linnéuniversitetet.

– Jag tycker att det ligger i tiden när vi nästan dubblar befolkningen i Böksholm. Väldigt många är muslimer där då, säger Börje Lennartsson från Drev Hornaryds sockenråd. 

Förhoppningen är att föreläsningen ska slå hål på fördomar, myter och rykten.

Under året har många boende engagerat sig genom kläd- och leksaksinsamlingar. Dessutom har olika aktiviteter anordnats som till exempel språkutbildning, syjunta, skridskoåkning och att se Öster spela fotbollsmatch.

– Eftersom vi tog tag i det fick vi en positiv anda i det och de som var negativa drog sig undan, säger Börje Lennartsson.

Är Böksholm innan flyktingförläggningen öppnade och efter två olika epoker?

– I dag tror jag inte man tänker och märker av det så mycket. Det är en del av Böksholm nu, säger Erik Sääf, från Drev Hornaryds sockenråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista