Abdi Nuur Abdulahi och Ronja Bäckström sitter i de tomma lokalerna där Riktning Ljungby ska öppna.
Abdi Nuur Abdulahi och Ronja Bäckström hoppas att lokalerna ska fyllas när Riktning Ljungby startar. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
Ljungby

Projekt ska förebygga utanförskap

Abdi Nuur Abdulahi: Det här är ett viktigt ansvar som ligger på alla. Alla behövs.
1:47 min

På onsdag startar Riktning Ljungby – en mötesplats dit nyanlända och asylsökande kan komma för att få inblick i hur det är att leva, bo och arbeta i Sverige.

– Det är viktigt med en tidig insats för att förebygga utanförskap, säger Abdi Nuur Abdulahi som är projektkoordinator tillsammans med Ronja Bäckström.

Båda två framhåller att behovet av sysselsättning i Ljungby är stort. 

– Det finns över 200 vuxna asylsökande på boendena och nästan lika många som har valt att flytta till Ljungby. Nästa år väntar vi över 100 anvisningar, säger Ronja Bäckström.

Genom projektet ska nyanlända och asylsökande få information om Sverige och möjlighet att lära sig svenska. Förhoppningen är att man även ska kunna hjälpa dem med praktikplats.

För Abdi Nuur Abdulahi, som flydde till Sverige för tretton år sedan från Somalia, var tryggheten viktig.

– Jag hade upplevt krig på nära håll. Man kan få trygghet genom att integrera sig i Sverige, få jobb och kunna försörja sig själv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".