Gunilla Fagerkvist Ursjö
1 av 4
Gunilla Fagerkvist Ursjö Foto: Karin Ernstsson
Tall i skog med viss bark avskrapad.
2 av 4
Flera träd tog stryk när länsstyrelsens entreprenör körde sönder skogen. Foto: Gunilla Fagerkvist Ursjö
En hög med massa stockar ligger dumpade intill en skogsväg.
3 av 4
Stockarna som länsstyrelsen dumpade på deras väg. Foto: Gunilla Fagerkvist Ursjö
Överkörd granplanta.
4 av 4
Flera granplantor förstördes. Foto: Gunilla Fagerkvist Ursjö
Uppvidinge

Länsstyrelsen förstörde privat skog

Gunilla Fagerkvist Ursjö: De skadade tallar och körde ner smågranar.
1:43 min

Länsstyrelsen har förstört bland annat granplantor och tall i en skog utanför Fröseke. Som plåster på såren - förutom en ursäkt - erbjuds skogsägarna 1 300 kronor i ersättning. Ett hån säger en av skogsägarna.

– Det låter inte mycket för att ha burit sig åt på det här sättet, säger Gunilla Fagerkvist Ursjö från Växjö, en av delägarna till skogsfastigheten.

Det var i juli som en tjänsteman på länsstyrelsen beslutade att en hög asptimmer skulle köras ut till naturreservatet Hinkaryd, som gränsar till Gunilla Fagerkvist Ursjös skog, för att öka den biologiska mångfalden i naturreservatet. Sedan gick allt fel.

De hade kört tvärs över terrängen.

Timret dumpades först på en skogsväg och sedan körde entreprenören som länsstyrelsen anlitat ut asparna i skogen. Tvärs över Gunilla Fagerkvist Ursjös mark. Något hon upptäckte av en slump när hon var ute och plockade lingon, berättar hon.

– De hade kört tvärs över terrängen på tre olika ställen och skadade ett antal tallar och körde ner smågranar, säger Gunilla Fagerkvist Ursjö. 

Efteråt lagade länsstyrelsen skadorna på vägen och har nu erbjudit skogsägarna 1 300 kronor som kompensation. 300 kronor för träden och 1 000 kronor i "förlåtpengar", säger tjänstemannen på länsstyrelsen till P4 Kronoberg.

Så här får man bara inte göra som myndighet.

Men skogsägarna godtar varken ursäkten eller summan som de tycker är för låg.

– Så här får man bara inte göra som myndighet. De om några ska ju veta hur man ska bära sig åt, säger Gunilla Fagerkvist Ursjö.

Hur går ni vidare nu?

– Det vet jag inte, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".