Lennart Grimsbo, bostadsdirektör på länsstyrelsen
Lennart Grimsbo, bostadsdirektör på länsstyrelsen. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Hett med solenergi i länet

Lennart Grimsbo, länsstyrelsen: "Det är frustrerande att man inte hinner med"
1:25 min

Intresset för att skaffa solceller fortsätter att öka i Kronoberg och ansökningarna hopar sig på länsstyrelsen. Där finns nu ansökningar om bidrag på totalt 17 miljoner kronor.

 – Det är fullt upp nu och det ligger akter lite överallt. Det är frustrerande att man inte hinner med och det är väldigt olyckligt för de som står i kön att man inte kan ta beslut och hjälpa dem, säger Lennart Grimsbo, bostadsdirektör på länsstyrelsen.

I somras var det 130 personer som hade lämnat in ansökningar på totalt 13 miljoner. Nu är det 165 personer i kö och summan har stigit till 17 miljoner.

Den som ansökt om bidrag får i dag vänta i mer än två år på att få sina pengar. Och enligt Lennart Grimsbo beror de långa handläggningstiderna på att det är långt fler som vill ha bidrag för solceller än vad det finns pengar till. För en normalvilla rör det sig om ett stöd på mellan 30 000 och 50 000 kronor.

Men finns det inte en risk att folk tröttnar och struntar i att skaffa solceller när det är så krångligt att få pengar? 

– Intresset verkar fortsatt mycket stort och man gör åtgärderna även om man får vänta på pengarna. Det är ett fåtal som inväntar stödet, säger Lennart Grimsbo.

Ser du någon ljusning framåt?

– Ja det gör jag, för regeringen har ju beslutat att det här ska fortsätta till 2019 och för nästa år ska det bli nästan dubbelt så mycket pengar mot i år. Inom ett år har vi kanske kunnat halvera handläggningstiden, säger Lennart Grimsbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".