En kvinna håller i en bunt med papper. Foto: Anna Tigreström/Sveriges Radio
Bilden har inget med texten att göra. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Älmhult

Politiker kräver utredning efter budgettrixande

Bo Mazetti-Nissen (M): Det är ofattbart att ingen upptäckt det
1:05 min

Efter avslöjandet i Älmhult att socialnämndens budget har friserats med miljontals kronor sedan 2010, kräver nu Bo Mazetti-Nissen (M) att kommunen går till botten med det som hänt.

– Jag är inte ute efter att hänga någon viss person utan jag vill veta hur det här har kunnat gå till och vad syftet har varit. Jag tycker det är helt ofattbart att ingen har upptäckt det, säger Bo Mazetti-Nissen.

I många år har någon eller några gått in och friserat socialnämndens budget i Älmhult - och det är siffrorna för hemtjänsten som det har trixats med. Värst var det 2013 då hemtjänstens intäkter skrevs upp med hela 25 miljoner. Sammanlagt handlar det om 70 miljoner under sju år. Så vitt man vet från kommunen har inget gjort det för egen vinning.

Just nu arbetas det för fullt med att ordna ekonomin, men samtidigt kräver alltså Bo Mazetti-Nissen att kommunen går till botten med det som hänt.

Kommunalrådet Ingemar Almqvist (S) säger att det ska göras en ordentlig utredning, och han medger att det kontrollsystem man haft inte fungerat:

– Det känns ju definitivt som att det inte har fungerat i detta fallet, jag kan ju inte säga något annat.

Hur kan man veta att det inte trixats med pengar på andra håll i kommunen?

– Det är det vi måste ta reda på, men man har ju inte hittat det någon annanstans. Men vi ska gå till botten med det här, säger Ingemar Almqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".