Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Kronobergarna spolar ner tio ton snus varje år

Anders Finnson, miljöexpert: Snuset är den vanligaste fulspolningen.
1:35 min
Steve Karlsson, va-chef
Steve Karlsson, va-chef i Växjö kommun säger att Växjöborna varje år spolar ner 60 ton skräp i toaletten. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio

Brukar du spola ner snus i toaletten? Då är du inte ensam. Enligt branschorganisationen Svenskt vatten spolas det ner tio ton snus varje år bara i Växjö kommun. Det innebär att skadliga tungmetaller som kadmium riskerar att spridas i naturen.

– Många använder ju portionssnus idag. För oss blir det skräp som vi får skicka till förbränning, säger Växjö kommuns Va-chef Steve Karlsson.

Snus innehåller kadmium som reningsverken inte kan ta hand om och som därmed riskerar att spridas till naturen. Svenskt vatten har via statistiska beräkningsmodeller och telefonintervjuer kommit fram till att Växjöborna spolar ned tio ton snus per år i toaletterna.

– Det kanske är rimligt. Vi får in 60 ton skräp per år, som inte ska vara i toastolen. Där ska man bara spola ner kiss, bajs och toapapper, säger Steve Karlsson.

Men i reningsverket går det att hitta annat och det rör sig inte enbart om snusprillor.

– Det största problemet är papper som inte löses upp i vattnet. Men det förekommer också kaffefilter, topsar och trosor, lite av varje som hamnat fel, säger Steve Karlsson.

Att ställa in en papperskorg på toaletten och slänga skräpet där är väldigt lätt.

Anders Finnson är miljöexpert på branschorganisationen Svenskt vatten. Han berättar att skräpet orsakar stopp i pumpstationer, ledningsnät och reningsverk.

– Resultatet blir att våra medlemmar måste släppa ut orent avloppsvatten under de timmar de reparerar. Det vill vi inte orsaka miljön, säger han och fortsätter:

– Ska vi kunna klara bra miljö behöver vi lite hjälp från var och en. Att ställa in en papperskorg på toaletten och slänga skräpet där är väldigt lätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".