Växjöpolitikern Lennart Värmby är vindkraftsamordnare.
1 av 2
Växjöpolitikern Lennart Värmby är vindkraftsamordnare. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Åke Carlson (C), kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge kommun. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Åke Carlson (C), kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge kommun. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
Kronoberg

Lennart Värmby om vindkraften: "Det finns ett motstånd här"

Åke Carlson (C): Vi har bland de bästa lägena för vindkraft i världen.
0:56 min

Som vi kunde höra under måndagen finns det 120 vindkraftverk i Laholms kommun, men i Kronobergs län finns det färre än tio. Växjöpolitikern Lennart Värmby (V) är vindkraftsamordnare utsedd av regeringen och han kommenterar skillnaden såhär.

– Vi var inte alls med när utbyggnaden drog igång i landet. Och när vi väl hade bestämt oss så krävde de nya och högre verken en helt ny beslutsprocess.

P4 Kronoberg har jämfört antalet vindkraftverk i Laholm med Kronobergs län. Skillnaden på mängden vindkraftverk är stor. I Laholms kommun, som är hälften så stor som exempelvis Ljungby kommun, finns det 120 vindkraftverk. I Kronoberg finns färre än tio stycken.

– Eftersom Laholm var tidiga med att låta enskilda markägare bygga egna snurror var processen enklare att genomdriva när regeringen 2006 beslutade om vindkraftutbyggnaden, säger Lennart Värmby och fortsätter:

– Det finns ett motstånd här i länet där man målar upp vindkraftverk som fasansfulla monster, men vi måste förstå att vi är tvingade att ställa om så att vi kan möta miljö- och klimathoten. Det är helt enkelt nödvändigt med förnybara energikällor som sol- och vindkraft.

I Uppvidinge kommun har man beviljat 164 vindkraftverk. Åke Carlson (C), kommunstyrelses ordförande, tror att de kan komma igång under år 2018. 

 – Där vi kan göra skillnad är vindkraft och skog. Det är våra naturliga förutsättningar. Vi har ett exceptionellt bra läge för vindkraft, säger han.

Hör mer om varför det är så stor skillnad mellan Laholm och Kronoberg när det gäller vindkraften tisdag morgon 06:40 och eftermiddag 15:35.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".