Två kvinnor vid ett bord.
Maritha Augustsson och Jessica Elmgren Lindahl är socialsekreterare på missbruksenheten i Växjö kommun. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Växjö

Svårare att drogtesta missbrukare – personalen slår larm

Jessica Elmgren Lindahl, socialsekreterare: Det kan få jättestora konsekvenser.
1:18 min

För missbrukare är urinprovtagning en viktig del för att bevisa att de är rena. Men sedan årsskiftet kan missbruksenheten i Växjö inte ta några egna drogtester vilket oroar personalen.

Maritha Augustsson och Jessica Elmgren Lindahl är socialsekreterare på avdelningen och tillsammans med sina kollegor har de nu vänt sig till kommunen för att göra en anmälan enligt lex Sarah. 

– Vi har klienter som inte har kunnat skickas till behandlingshem eller träffa sin barn för att de inte har kunnat lämna urinprov och visa att de är rena. Det kan få allvarliga konsekvenser, i värsta fall kan de få återfall, säger Jessica Elmgren Lindahl.

Tidigare tog missbruksenheten urintesterna i egna lokaler och kunde då få provsvaren direkt. Men sedan årsskiftet har de inte haft några lokaler för provtagning och i stället får missbrukare skickas till vårdcentralerna när de ska testas.

– Men då tar det betydligt längre tid innan vi får provsvaren och då kanske de inte längre är giltiga, säger Maritha Augustsson.

Per Sandberg, förvaltningschef på Arbete och välfärd, säger att kommunen letar efter nya lokaler.

– Vi har haft jättesvårt att hitta lokaler men måste såklart lösa detta. Men samtidigt går det fortfarande att ta urinprover på vårdcentralerna, även om det såklart är bättre om vi har det i egen regi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".