Christer Kaisajuntti
1 av 2
Christer Kaisajuntti står framför de ramar som var med i första försöken att kväva sjögullen. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
Christer Kaisajuntti står vid bryggan där den första sjögullen planterades i Åsnen för ca 25 år sedan.
2 av 2
Vid denna bryggan planterades den första sjögullen i Åsnen för ca 25 år sedan. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
Tingsryd

Får bidrag för att kväva vattenväxten sjögull

Christer Kaisajuntti, teknisk utredare: Hela vikar växer igen och den biologiska mångfalden slås ut.
2:29 min

Vattenväxten sjögull ställer till stora problem i delar av sjön Åsnen. Nu ska Tingsryds kommun försöka kväva växten med 250 ramar med lock. Länsstyrelsen har gett klartecken till ett bidrag på en miljon kronor.

Sjögull växer inte naturligt i Sverige utan fördes hit från södra europa och mellaneuropa. Den gula växten, som ser ut som en näckros, togs hit för att pryda till exempel dammar men växer snabbt och tätt.

– Hela vikar växer igen och det svenska växt- och djurlivet försvinner, säger Christer Kaisajuntti, teknisk utredare på Tingsryds kommun.

Tingsryds kommun är föregångare i landet i kampen mot sjögull. Nu ska de ansöka om pengar till ett treårigt projekt där de vill ha ytterligare 1 000 ramar till en kostnad av 6-7 miljoner kronor. Beslutet om detta kommer man att få av länsstyrelsen i början av år 2017. 

– Det tar många år innan vi får bort stora delar av det men vi måste komma igång och begränsa det. För turism och friluftsliv är det jätteviktigt att vi får bort den här växten, säger Christer Kaisajuntti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".