I bild Tore Nilsen som är hudläkare i Växjö. Han håller upp sin nya laser som tar bort röda näsan.
Tore Nilsen, hudläkare i Växjö, håller upp laserverktyget som tar bort röda blodkärl. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Många söker hjälp för röda näsor

Tore Nilsen, hudläkare: Om de inte tycker om sin rodnad så hjälper jag dem.
1:22 min

Allt fler vill göra något åt sin röda näsa, enligt hudläkare i Växjö som P4 Kronoberg pratat med. Det beror bland annat på fördomen om att man får röd näsa av att dricka alkohol.

– Trenden är att man inte vill ha den röda näsan alls, det är inte populärt. Många tycker det är jättekul att kommentera röda näsor. Saker som att "du är glad i flaskan ser jag". Och det är ganska sårande att få höra dessa kommentarer, säger hudläkaren Tore Nilsen i Växjö.

En av de vanligare hudsjukdomarna som Tore Nilsen behandlar är acne rosacea som drabbar många med ytliga blodkärl. Vid behandlingen används laser i kombination med medicin.

– En ljusstråle går rakt ner i kärlet och förstör det. Sedan läker det ihop.

Han säger att de som behandlas mår dåligt av att ha rodnader i ansiktet, särskilt när det handlar om röda näsor.

– Om de inte tycker om sin rodnad så hjälper jag dem, säger Tore Nilsen.

Fakta: Rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som ger utslag, oftast i ansiktet. Det är oklart vad sjukdomen beror på, men den smittar inte. Med behandling försvinner besvären, men det händer att de kommer tillbaka. Källa: 1177

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".