Fötter i sandaler på ett smutsigt golv
1 av 2
Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Grännaforsa asylboende
2 av 2
Arkivbild på Grännaforsa asylboende. Foto: Privat.
Kronoberg

Asylboenden stängs när färre platser behövs

Magnus Petersson: "Vi kan ju inte betala för platser vi inte använder"
1:19 min

I takt med att flyktingströmmen minskat stängs nu flera av de tillfälliga asylboendena i Kronoberg. Just nu håller Migrationsverket på att tömma två boenden, och till våren slår ytterligare fyra boenden igen.

– Behovet av asylplatser i länet och landet har minskat radikalt och vi kan ju inte betala för boendeplatser vi inte använder, säger Magnus Petersson som är chef för Migrationsverket i Alvesta.

Före årsskiftet ska två tillfälliga asylboende i länet stängas - ett på Annavägen i Växjö och ett i Fridafors. Totalt handlar det om 80 platser.

Och till våren ska boendena i Singeshult, Annerstad, Grännaforsa och Lessebo värdshus avvecklas, enligt Magnus Petersson, och då försvinner 330 platser till.

Vart ska alla ta vägen?

– En del av dem har fått uppehållstillstånd och ska ut i kommunerna. Resten kommer vi att placera om till andra boenden som vi har, troligtvis till lägenheter.

Och enligt Magnus Petersson är planen att de sex tillfälliga boenden som sedan återstår i länet ska stängas nästa sommar, om inte flyktingströmmen tar fart igen.

– Om inströmningen är så låg som den är nu och utflödet lika stort kommer det nästa sommar inte att finnas några tillfälliga boenden kvar i Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".