Kronoberg

Kronobergs äldre äter mest antidepressiva

1:21 min

Kronobergarna tillhör de som lever längst i landet. Samtidigt knaprar de äldre mest antidepressiva mediciner jämfört med riket i stort.

– Jag tror det beror på att det har blivit en tradition att skriva ut mediciner. Det är den snabbaste lösningen för en pressad sjukvård, men inte alltid den bästa, säger Måns Faxén, distriktsläkare i Växjö.

Allt fler äter antidepressiva läkemedel i länet, och det gäller framförallt de äldre över 85 år. Förra året toppade Kronoberg listan och över 38 000 recept på antidepressiva mediciner skrevs ut till de äldre. 

– Vi måste bli bättre på att erbjuda alternativ till mediciner, som till exempel psykoterapi eller andra aktiviteter. Problemet är att det tar längre tid att ta reda på vad varje individ behöver så det krävs förutsättningar för det, säger Måns Faxén.

Vad kan det här få för konsekvenser för de äldre?

– Biverkningarna blir mycket värre för äldre personer, speciellt om de kombinerar flera läkemedel. Man har sett att antidepressiva mediciner ökar risken för fallolyckor och blödningar i mag- och tarmkanalen. Så ska man erbjuda sådana mediciner måste man också följa upp och vara säker på att det ger resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista