Andrew Lemon, kökschef Kosta Boda Art hotell står vid ett pepparkakshus.
Andrew Lemon, kökschef på hotellet i Kosta. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio.
Lessebo

Sju varv till julbordet ska minska matsvinnet

Andrew Lemon, kökschef: Gästerna tar mindre på tallriken.
0:37 min

Nu är julborden igång för fullt, men det är lätt att ta för mycket mat som sedan kastas. Nu jobbar restaurangerna med att minska matsvinnet vid jul. I Kosta uppmanas gästerna att gå sju varv till maten.

 – De tar mindre på tallriken och de äter vad de har på tallriken, det är det bästa sättet att minska på svinnet, säger Andrew Lemon, kökschef på Kosta Boda Art hotell.

Varje år kastar svenska hushåll cirka en halv miljon ton ätbar mat och dryck, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Det innebär drygt 50 kilo mat och dryck per person kastas i onödan.

Som svar på detta vill man i Kosta uppmana gästerna att gå flera gånger och hämta mindre portioner från julbordet för att de inte ska ta mer mat än de orkar äta.

– Innan har man märkt att många fyller tallriken och det blir en stor hög, säger Andrew Lemon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".