Granskog
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Kronoberg

Dyrt med skog i Småland

Priserna på skogsfastigheter i södra Sverige har skjutit i höjden och analytiker varnar nu för överhettning i bland annat Småland.

Enligt Danske Bank är det inte ovanligt med dubbelt så dyr skog i Småland som i Dalarna.

Gränsen går någonstans kring Mälardalen. Norrut är marknaden mer balanserad, men söderut är trycket uppåt på skogspriserna just nu ovanligt stort trots historiska rekordnivåer, enligt Johan Freij, jägmästare och chef för Skog och lantbruk på Danske Bank.

Enligt Freij finns det motiv till en prisskillnad mellan norra och södra Sverige.

– Tillväxten är betydligt lägre norrut. Träden är klenare och står längre isär och kommer du till inlandet är du dessutom långt från industrin, säger han.

Men den senaste tiden har gapet blivit omotiverat stort då billiga lån, jakt på avkastning och ökat intresse bland lokala investerare i södra Sverige eldat på utvecklingen.

– Det är inte ovanligt att köpare får betala dubbelt så mycket för skog i Småland jämfört med i Dalarna, säger han.

– Priser på över 700 kronor per kubikmeter är en helt ny nivå. Det är tecken på att marknaden är överhettad. När jag hör om det får jag en ganska dålig magkänsla, tillägger han.

Enligt Freij kan skogsfastigheter vara en långsiktigt stabil investering. Men avkastningen på kort sikt kan vara skral och han tror det är lätt att gå fel om man måste belåna sig högt.

– Direktavkastningen på det här, det du får ut i löpande pengar, är ofta ganska begränsad. En del av värdet består av tillväxt och är inte tillgänglig på många år och du måste kunna hantera det här i ett annat ränteläge. Det känner jag en viss oro för, säger han.

Någon prisbubbla som är på väg att spricka handlar det dock troligen inte om, enligt Freij. Danske Banks beräkningar visar att upp emot två tredjedelar av svenska skogsägare är skuldfria vilket gör att det finns gott om köpstarka och obelånade grannar som kan ta över om det skulle kärva.

– Några kan få problem, men då går det att sälja. Därför tror jag inte att det är en prisbubbla som kan brista, säger Freij.

Snittpriset på skog har det senaste halvåret lyft med 6 procent till drygt 605 kronor per kubikmeter i södra Sverige, enligt Lantmäteriet. Det kan jämföras med ett snittpris på 210 kronor per kubikmeter i Norrlands inland eller 354 kronor per kubikmeter i mellersta Sverige.

Enligt LRF Konsult har priserna på skogsfastigheter i södra Sverige lyft med 5 procent, realt på fem år, medan skogsfastigheter i mellersta och norra Sverige har fallit med 7 respektive 17 procent.

Den reala prisförändringen på tio år:

Södra Sverige 38 procent

Mellansverige 19 procent

Norra Sverige 9 procent

Källor: Lantmäteriet, LRF Konsult

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".