Oliver Rosengren (M). Foto: Privat
Oliver Rosengren (M). Foto: Privat
Växjö

Tar krafttag mot bidragsfusk

Oliver Rosengren (M): En fuskutbetalad krona är en för mycket.
1:33 min

Växjö kommun tar hårdare tag mot bidragsfusket och bedrägerier med försörjningsstöd, det som tidigare kallades för socialbidrag.

I ett pressmeddelande skriver ordföranden för arbete och välfärd, moderaten Olivers Rosengren, att allt bidragsfusk ska polisanmälas och felaktigt utbetalda medel ska betalas tillbaka till kommunen.

– Försörjningsstöd är samhällets yttersta skyddsnät och ska gå till dem som är i utsatthet och behöver det, säger Oliver Rosengren.

Nu skärper kommunen arbetet med att minska bidragsfusket och en utredning ska klargöra hur man kan göra tydligare rutiner.

Utredningen ska också ta reda på hur stor andel av de felaktiga utbetalningarna som grundar sig i att folk fuskar medvetet.

– Det finns en statlig utredning och den visar att över tio procent av allt som betalas ut i olika slags ersättningssystem är felaktigt. Sedan är inte allt medvetet fusk, säger Oliver Rosengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".