Polis, kronobergspolisen, polishuset Växjö, flagga, genrebild
Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Växjö

Polisens svar efter kritiken: "Behöver fler sökande"

Polisens HR-chef Stefan Melin: "Vi har ganska hårda krav"
3:56 min

Det ska inte bli enklare att bli polis – men man måste få fler personer att söka till utbildningen. Det är Polismyndighetens svar på kritiken efter att de bara lyckats fylla 660 av de 800 utbildningsplatserna.

Polisen har fortfarande stora problem med att fylla polisutbildningen med studenter. Av de drygt 8 400 sökande till vårens polisutbildning klarade endast 660 målsnöret. Det innebär att polisen inte lyckas fylla de 800 platser man hade räknat med.

Betty Rhodin, chef på polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö, kallar det för ett systemfel i rekryteringsprocessen. Men det håller inte Stefan Melin, chef för övergripande planering vid HR/Kompetens hos Polismyndigheten, med om.

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Vi ställer väldigt stora krav i den antagningsprocess vi har inför polisutbildningen. Vår målsättning är att de som går igenom hela utbildningen och kommer ut som färdiga poliser ska vara väl rustade för yrket och den komplexitet som finns i det. Sedan måste vi inom Polismyndigheten tillsamman med Rekryteringsmyndigheten fortsätta arbetet med att optimera ansökningsprocessen, säger Stefan Melin. 

– 800 var ett väldigt högt mål som vi har satt upp och det är en del av en långsiktig plan för att nå 21 500 poliser år 2020. Varför vi inte når de här 800? Ja, vi får rannsaka oss själva och se vad det kan bero på. Vi har haft väldigt många sökande, men sedan har vi ganska så höga krav, säger Stefan Melin. 

Och han tycker inte att kraven för att komma in på polisutbildningen ska sänkas. Snarare tycker han att de borde försöka nå ut till fler människor, för att ha ännu fler sökande att välja bland. 

– Vi får börja titta på hela rekryteringskampanjen och hur vi attraherar folk att söka till polisutbildningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".