Niclas Dahl, verksamhetsledare Älgskadefondsföreningen, sitter i en bil och en uppstoppad älg står framför.
Enligt Niclas Dahl på Älgskadefondföreningen är det värre att köra på en älg än ett vildsvin. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio.
Kronoberg

Allt färre vildsvin på våra vägar

"Söker man med blicken minskar risken att krocka med ett djur"
1:22 min

I takt med att vildsvinen skjutits av och stammen minskat så har olyckorna mer än halverats sedan 2012.

– Det är ovanligt med personskador. En kollision med ett vildsvin blir inte så stor eftersom våra bilar är byggda för att hantera kollisioner framifrån, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare på Älgskadefondföreningen som har säte i Åseda.

2012 fanns väldigt mycket vildsvin, men de senaste åren har stammen minskat enligt Jägareförbundet. Och det visar sig också i statistiken från Nationella Viltolycksrådet, där vildsvinsolyckorna mer än halverats här i länet.

Men trots att vi kör på färre vildsvin så har viltolyckorna totalt sett ökat sedan 2012. Vanligast är att vi kör på rådjur och älgar.

Hur rädd behöver man som bilist vara när man är ute och kör?

– Man ska inte vara rädd, man ska vara uppmärksam. Om man håller hastigheten och söker med blicken när man kör så minskar risken avsevärt för att krocka med ett djur, säger Niclas Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".