Vattenkran och vattentornet i Älmhult.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio & Lyssnarbild.
Älmhult

Alla har vatten i Älmhult igen

Kristin Täljsten, va-chef Älmhults kommun: "Vattentornet är nästan fullt"
2:39 min

Det är fritt fram för kommuninvånarna i Älmhult att använda vattnet igen. Vattentornet är i stort sett fullt efter att läckan hittades och lagades under onsdagskvällen.

Enligt Kristin Täljsten, va-chef i Älmhults kommun, är vattnet okej att dricka. Om det skulle vara missfärgat råder hon att spola i 5-10 minuter tills det blir klart. 

Kommunen började leta efter läckan vid 16-tiden i tisdags och först vid 17-tiden under onsdagen kunde den lokaliseras inne på Stena Aluminiums område. Det var Stena Aluminium själva som upptäckte läckan efter att ha uppmärksammat en högre vattenförbrukning än normalt och under onsdagskvällen jobbade de tillsammans med kommunen för att få stopp på den.

– Orsaken till läckan var en brusten ledning och vattnet rann rakt ut i ett dike. Det var därför läckan var så svår att hitta, säger Kristin Täljsten, Va-chef i Älmhult kommun.

Strax efter klockan 20 var läckan lagad men kommunen fortsatte att stänga av vattnet i tvåtimmarsintervaller för olika bostadsområden fram till klockan 21.30. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".