Amanda Holmqvist, hockeyfruarna, Joacim Eriksson
Amanda Holmqvist med hunden Bianca. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
Hockeyfruarna P4

Osäkert och oroligt liv som hockeyfru

Amanda Holmqvist: "Jag har ofta önskat att han jobbade med något annat"
2:34 min

Att leva med en hockeystjärna är långt ifrån enkelt. För Amanda Holmqvist har det inneburit stor oro och önskan att ishockeykarriären var någon helt annan.

Skellefteå AIK, Tre Kronor, Vancouver Canucks, Dinamo Riga och Växjö Lakers. Det är några av lagen Joacim Eriksson har tillhört genom åren. Men utanför isens strålkastare och publikens jubel är livet inte helt lätt, framförallt inte för personerna i spelarnas absoluta närhet.

P4 Kronobergs satsning Hockeyfruarna gick idag vidare då vi träffade Amanda Holmqvist, sambo till Joacim Eriksson. Amanda berättade att hon känt stor oro, speciellt när paret bodde i Riga och Eriksson spelade i ryska KHL.

– Jag tyckte det var ganska jobbigt. Jag själv är inte flygrädd, men jag har respekt för det. Han var borta väldigt mycket, en vecka borta, en vecka hemma. Det var tufft då jag inte hade något att göra i Riga. Staden var trevlig, men folket runtomkring var fortfarande väldigt många ryssar. Man märkte tydligt om det var en lettisk person eller en rysk person.

Flyttarna och osäkerheten för framtiden har fått Amanda att ibland önska att hennes sambos yrke inte var hockeyproffs.

– Det har jag önskat väldigt, väldigt ofta måste jag säga. Jag tycker det här livet är rätt jobbigt. Det känns som att jag själv stannar i utvecklingen, att jag får ta många kliv tillbaka. Det känns som att livet bara springer förbi. Självklart finns det mycket positivt om vad jag får se och lära mig, men visst hade det varit jätteskönt att ha honom hemma hos mig jämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".