Glasstatyett, Årets Kronobergare
1 av 6
Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Ann-Christine Ruuth, fd Roxberg
2 av 6
Ann-Christine Ruuth. "Hon har stått upp för den hon är och ökat kunskapen i Sverige om transpersoners liv." Foto: Fredrik Jarl/Sveriges Radio
Jennie Lange-Karlsson framför en utsikt.
3 av 6
Jennie Lange-Karlsson. "En av många drivande personer som är involverade i Virestads generösa mottagande av nya svenskar och som hjälper till med att stötta flyktingboendet på orten."
Ingvar Palm.
4 av 6
Ingvar Palm. "Eldsjäl som bland annat vårdar Cliff Burtons minnessten i Dörarp som besöks av tusentals Metallicafans varje år." Foto: Privat.
Landshövding Kristina Alsér
5 av 6
Kristina Alsér. "Som landshövding har hon lyft Kronoberg mot nya höjder genom att öppna residenset för dialog inom vitt skilda områden." Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Nils Ingull, Sjöräddningsällskapet Kronoberg
6 av 6
Nils Ingull. "För hans engagemang med de Gula båtarna i Grekland där han varit med och räddat flyktingars liv." Foto: Maria Helttunen/Sveriges Radio
Kronoberg

Kandidaterna till Årets Kronobergare 2016

De är nominerade till Årets Kronobergare
2:02 min

Juryn har tagit fram fem kandidater som på olika sätt bidragit till länets utveckling.

Kandidat nummer 1 – Nils Inngul 

Med brinnande glöd för att hjälpa andra människor gör Nils heroiska insatser. Ideellt arbete med Svenska Sjöräddningssällskapet Kronoberg och medverkan i projektet Gula båtarna i Grekland med att rädda flyktingars liv.

Kandidat nummer 2 – Kristina Alsér

Hon har lyft Kronoberg mot nya höjder genom oförtröttat nätverksbyggande och genom att öppna residenset för dialog inom vitt skilda områden. Med egna kontakter och idérikedom har hon lockat både astronauter och världsartister till lokala utvecklingsprojekt.

Kandidat nummer 3 – Ingvar Palm

Han är den som sköter om Cliff Burtons minnessten, en plats i Dörarp vid gamla Riksettan dit tusentals fans kommer varje år och som 2016 uppmärksammades särskilt 30 år efter Metallicabassistens död. Ingvar leder dessutom integrationsarbetet på orten med fotbollsträning, språkcafé, bordtennis och ordnar internationell After Work som är välbesökt.

Kandidat nummer 4 – Jennie Lange-Karlsson

En av många drivande personer som är involverade i Virestads generösa mottagande av nya svenskar och som hjälper till med att stötta flyktingboendet på orten och skapa givande möten mellan nya och gamla svenskar.

Kandidat nummer 5 – Ann-Christine Ruuth

Hon har satt Kronoberg på kartan genom att stå upp för den hon är och det har hon gjort genom att besöka i stort sett hela Sverige och berätta om sin resa till att vara den hon är. Medverkan i radio, dotterns bok och tv-program har bidragit till ökad kunskap om transpersoners liv.

Samtalet kostar 1 kr.

Mer om Årets Kronobergare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".