Sopberg Uppvidinge
Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Uppvidinge

Kommunen om den gigantiska sophögen: "En miljörisk"

Miljö- och hälsoskyddsinspektören: "Då får vi ställa krav"
0:49 min

Byborna i Marhult har tröttnat på de tonvis av stinkande rester som ligger på en gammal sågverkstomt i byn. Nu arbetar kommunen med att få bort soporna – de kan nämligen utgöra en miljörisk.

Det ligger tonvis med stinkande rester från skrotade bilar på den gamla sågverkstomten i byn Marhult utanför Lenhovda. Nu skriver byborna på en protestlista för att bli av med skräpet.

Men Uppvidinge kommun menar att det inte är helt lätt att bli av med sophögen.

– Det här kan ju inte pågå hur länge som helst. Det beror ju mest på att det har varit juridiskt knepigt. Vi förstår att det här upplevs som ett problem för att vi tycker också det är ett problem. Det upplevs ju som skräpigt och dessutom kan avfallshögarna utgöra en miljörisk, säger säger Per-Ove Oskarsson, som är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Uppvidinge Kommun.

Och Per-Ove Oskarsson säger att även om man inte kan säga när sophögen är ur världen – så arbetar man just nu med att få till en förändring.

– Vi har haft kontakt med ägaren men han har inte presenterat något förslag hur han ska göra [för att få bort sophögen]. Nästa steg blir att ta upp ärendet i miljö- och byggnadsnämnden och då får vi ställa krav på fastighetsägaren att han ska göra något åt den här högen som ligger på hans mark, säger Per-Ove Oskarsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".