Bebis, förlossning.
1 av 2
Andelen förlossningar med kejsarsnitt har ökat kraftigt de senaste decennierna. Foto: Christine Olsson/TT
Anna Malm, chef på förlossningsavdelningen i Växjö.
2 av 2
Anna Malm, chef på förlossningsavdelningen i Växjö. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Trots riskerna – allt vanligare med kejsarsnitt

Karin Källnér, professor: Ibland görs onödiga kejsarsnitt men ibland är det det absolut bästa.
0:57 min

Allt fler kvinnor föder barn med kejsarsnitt i Kronoberg, trots att det finns flera fördelar med en naturlig förlossning.

Enligt Anna Malm, chef på förlossningsavdelningen i Region Kronoberg, finns det flera orsaker till ökningen, bland annat att kvinnor i dag är äldre när de skaffar barn och att fler vågar uttrycka sin rädsla över att föda naturligt. 

– Sen vill man ha mer kontroll nu än för femtio år sedan. En del kan vilja ha så mycket kontroll att man vill ha ett planerat kejsarsnitt för att exakt veta vilken dag barnet ska födas.

Kronoberg sticker inte ut, andelen kejsarsnitt har ökat kraftigt de senaste decennierna i hela landet. I början på 70-talet var det ungefär fem procent av förlossningarna som gjordes med kejsarsnitt i länet. I dag ligger siffran på cirka 17 procent. 

– Vi peakade rejält för några år sedan så vi har ändå lyckats få ner siffran något sen dess, men vi kan få ner den mer, säger Anna Malm.

Både för mamman och barnet är riskerna fler med kejsarsnitt. Sedan några år tillbaka jobbar förlossningsavdelningen i Växjö aktivt med att få fler föräldrar att välja en naturlig födsel.

– Bland annat har vi satsat på mer information om möjligheten att använda ryggmärgsbedövning och vi erbjuder samtal för förlossningsrädda kvinnor.

Men kan man helt och hållet bestämma själv om man vill föda med kejsarsnitt?

– Nej, man kan inte göra en beställning på ett planerat kejsarsnitt. Man måste alltid ha ett samtal med en läkare kring detta innan man tar det beslutet.

Karin Källnér, utredare på socialstyrelsen och professor vid Lunds universitet, har flera års erfarenhet av forskning om kejsarsnitt. 

– Man har sett att det finns lite riskökningar för barnen. De behöver goda bakterier och man tror att det kan öka risker för olika allergier, säger hon och fortsätter:

– Men man ska inte säga nej till alla kejsarsnitt, ibland är det det absolut bästa för både barn och mor.

KEJSARSNITT

Ett kejsarsnitt är en förlossningsoperation där läkaren gör ett snitt i mage och livmoder och lyfter ut barnet ur magen.

Kejsarsnitt kan vara planerade, akuta eller omedelbara, beroende på hur bråttom det är att få ut barnet.

Anledningar till kejsarsnitt kan vara att barnet ligger med stjärten neråt i livmodern eller mår dåligt, havandeskapsförgiftning, flerbarnsfödsel, trångt bäcken eller att det blir problem vid en vaginal förlossning.

I Sverige föds ungefär vart sjätte barn med kejsarsnitt.

Källa: 1177

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".