Nils Ingul på sjöräddningssällskapet. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Nils Ingul på sjöräddningssällskapet. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Årets Kronobergare

Snart dags för prisutdelning: Sjöräddaren Nils Inngul är en av kandidaterna

Nils Inngul: "Har behövt ta upp döda människor"
4:09 min

Nils Inngul på sjöräddningssällskapet är en av fem nominerade personer till Årets Kronobergare. Nils spenderade sommaren med att rädda flyktingar som försökte fly över Medelhavet.

Nils Inngul från Svenska Sjöräddningssällskapet Kronoberg är nominerad till årets Krononbergare, efter att ha räddat över 700 flyktingar från att drunkna i Medelhavet genom projektet Gula Båtarna i Grekland.  

– I början tänker man på det varje dag. Nu blir det mindre och mindre, men om man ser vad som händer just nu ute i världen så kommer det ju upp tankar på det hela. Tittar man på den här bilden som föreställer en gummibåt med 70 flyktingar ombord så ger det intryck, säger Nils Ingull.

Själv är han rörd och tagen över att ha blivit nominerad till Årets Kronobergare.

– Ja, det är ju helt otroligt. Helt... Jag fattar det inte, vad som har hänt. Jag tycker det är fantastiskt att kronobergare vill att jag ska vara med i finalen. Det tycker jag är jättestort och det är jätteöverraskande, säger Nils Inngul. 

Lyssna på ett längre samtal med Nils Inngul via den blåa ljudknappen nedanför.

Juryns motivering till Nils Ingulls nominering:

Med brinnande glöd för att hjälpa andra människor gör Nils heroiska insatser. Ideellt arbete med Svenska Sjöräddningssällskapet Kronoberg och medverkan i projektet Gula Båtarna i Grekland med att rädda flyktingars liv.

Relaterat

Mer om Årets Kronobergare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".