Ljungby luciatåg
Foto: David Faxå/Sveriges Radio.
Ljungby

Ljungby kommun luciatågade i miljömålens anda

Ann-Charlotte Wiesel (M): "Det här var något nytt"
1:52 min

Ljungby kommun har nu genomfört luciatåget som skulle uppmärksamma FNs globala mål för hållbar utveckling. Och Ljungby kommuns Ann-Charlotte Wiesel (M) tyckte att luciatåget mottogs väl.

P4 Kronoberg berättade tidigare i år om att Ljungby Kommun fått 200 000 kronor av biståndsorganisationen Sida.

10 000 kronor av de pengarna användes till det luciatåg som Ljungby Kommun idag anordnade för att uppmärksamma de 17 globala miljömålen.

– Det är medvetet att vi har luciatåget idag. För det är ju inte ett riktigt luciatåg. Vi har ju ett speciellt budskap, inte samma som andra luciatåg har. Vi kombinerar gammal tradition med nytänk och marknadsför våra 17 miljömål, säger Ann-Charlotte Wiesel som är kommunfullmäktiges ordförande i Ljungby (M). 

Ni fick ju en varm applåd när ni lämnade av publiken, mend de var ju lite svårflörtade. Vad tycker du om publikens gensvar på luciatåget?

– Jag tyckte de var positiva, så långt jag kunde se. Jag tror att nytänket förvånade en del men det är ju tanken bakom det hela. Att vi skulle marknadsföra de 17 miljömålen, säger Ann-Charlotte Wiesel. 

Ni har ju fått en del pengar för det här. Är det rätt sätt att marknadsföra målen på?

– Absolut. Det här var någonting nytt. Och alla är ju medvetna om att vi måste jobba med de här målen, men hur ska vi marknadsföra dem? Det här var ett nytt sätt som förhoppningsvis blev bra.

Det var 30-40 personer här på biblioteket. Hur många når ni egentligen ut till? 

 – Jag tror det var mer än det dubbla på Åsikten tidigare [en annan lokal, reds anm]. Det var nog minst 70-80 personer. Och sedan har vi varit på Sunnerbogymnasiet och där var det säkerligen också ett hundratal personer. Sedan handlar det ju också om vad ni media gör av det hela, säger Ann-Charlotte Wiesel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".