Sopberg Uppvidinge
Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Uppvidinge

Kostnaden för att avlägsna sophögen – fem miljoner kronor

"Funnits tre-fyra liknande sophögar senaste åren"
0:51 min

Det ligger tonvis med stinkande rester från skrotade bilar på den gamla sågverkstomten i byn Marhult utanför Lenhovda. Det skulle kosta fem miljoner kronor att avlägsna sophögen.

Byborna i Marhult har skrivit på en protestlista för att få bort högen. Uppvidinge kommun håller med om att sophögen är en miljöfara och funderar på att tvinga fastighetsägaren att ta bort sophögen.

Krister Karlsson är produktionschef på ett företag som bland annat utvecklat metoder för att ta hand om sådana här mängder av bilrester. 

Vad skulle det då kosta att avlägsna skräpet? Fem miljoner kronor. Och det kan bli svårt att hitta någon som är villig att betala så mycket pengar.

– Haha, nä det är väl ofta pengarna som är problemet. Men vi har ju gjort några sådana här uppdrag tidigare i Sverige. Så det här är inte den första gången i som det här har skett i Sverige. Men sådana här sophögar är inte vanliga, säger Krister Karlsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".