Ljungby enerig. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
Ljungby

Ljungby-vd skyller smutsig fjärrvärme på Växjö

"Vi får klä brud för andras utsläpp"
1:17 min

Ljungby har smutsigast fjärrvärme i landet, enligt siffror från organisationen Fastighetsägarna. Men enligt vd:n för Ljungby Energi beror de höga utsläppen av koldioxid på att värmeverket eldar upp bland annat Växjös sopor.

– Ljungbys avfall är bara 10 procent av det vi använder, resten kommer från andra kommuner, men det är vi som får klä brud för koldioxidutsläppen och det tycker jag är lite missvisande, säger Bo Schönbeck, vd för Ljungby energi. 

I Ljungby har man valt att driva fjärrvärmeverket på sopor. Kommuner runt omkring skickar sitt avfall dit och betalar bra för att få det uppbränt.

Att elda sopor genererar växthusgasen koldioxid. Och Ljungbys fjärrvärmeverk har störst miljöpåverkan av alla, enligt organisationen Fastighetsägarna.

Men Bo Schönbeck säger att Ljungby gör Växjö och de andra kommunerna en miljötjänst genom att bränna upp deras sopor. Det resonemanget sågas av kommunalrådet i Växjö Bo Frank (M).

– Det är en väldigt konstig bortförklaring. Ljungbys politiker hade ju själva kunnat välja att ha ren bioenergi i stället för att elda med sopor. Det är ett vägval Ljungby kommun gjort väldigt medvetet, säger Bo Frank.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".