Kalmar i Lidhult
Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Ljungby

Polska EU-pengar stöttade produktionsflytt från Lidhult

Tomas Eneroth (S): Det kommer sannolikt inte att godkännas några subventioner från polsk sida nu.
0:45 min

Trucktillverkaren Cargotec i Lidhult har tidigare fått statsstöd från Polen för att flytta delar av sin produktion dit. Däremot verkar företaget inte ha fått någon liknande finansiering när hela fabriken nu flyttar till Polen och 190 personer förlorar sina jobb i Lidhult.

Det betalades ut stöd till Cargotec år 2009 och 2014 vid dåvarande flyttarna till Polen, enligt riksdagsledamoten och socialdemokraten från länet Tomas Eneroth som fått svar från en granskning av EU-kommissionen.

Men reglerna för den här typen av sponsring från regeringar till företagsflyttar skärptes efter år 2014 och därför verkar det inte som att Cargotec fått någon liknande finansiering när hela fabriken nu flyttar till Polen.

– Kommissionen svarar att det är sannolikt att ett motsvarande stöd till Lidhult inte skulle fungera i dagens läge, säger Tomas Eneroth.

– Det är en tydlig signal att det sannolikt inte kommer att godkännas några subventioner från polsk sida, vilket är en viktig signal till Lidhult, fortsätter han.

Trots att reglerna redan skärpts vill nu handelsministrarna och näringsministrarna i Danmark, Frankrike, Norge och Sverige se till att de efterlevs, enligt Sveriges näringsminister Mikael Damberg (S).

– Vi menar att man inte ska öppna upp för att man ger statsstöd för att flytta en verksamhet från ett EU-land till ett annat igen. Det här handlar om svenska jobb och om att det blir en oschyst konkurrens, säger Mikael Damberg till P4 Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".