Kerstin Stensson, undersköterska Sörgården står i korridoren på äldreboendet.
Kerstin Stensson är undersköterska Sörgården och vill att det ska drivas på intraprenad nästa år. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio.
Växjö

Personalen på Sörgården vill bevara sin självständighet

Kerstin Stensson: Vi har en rädsla över att inte få vara med och fatta besluten.
1:11 min

Personalen på äldreboendet Sörgården i Rottne vill nu driva boendet på intraprenad. De är oroliga över att annars inte få lika mycket frihet när kommunen tar över nästa år.

– Vi vill vara mer delaktiga i arbetet och mer självständiga, säger Kerstin Stensson, undersköterska på Sörgården.

I oktober gick personalen ut och var kritiska till att driften av Sörgården skulle tas över av Växjö kommun, främst var det arbetstidssystemet som man ställde sig negativa till. Då föddes idén om intraprenad.

Intraprenad är en form av självständigt styre fast i offentlig sektor. Där personalen är anställda av kommun eller landsting, men har ett större eget ansvar för pengar och personal.

– Det vore fantastiskt att kunna ta med sig godbitarna från både den privata regin och den offentliga verksamheten och sammanstråla dem till en intraprenad, säger verksamhetschef Suzanne Madar-Örkenrud.

På Växjö kommun är man positiva till en eventuell intraprenad. Ulf Hedin, ordförande i omsorgsnämnden, säger att de kommer ta beslut om det nästa år innan boendet tas över den 1 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".